Dellen Eco Living

Dellen Eco Living

Dellen Eco Living är ett koncept som visar på hur våra stora, lyxiga cruisingkatamaraner kan användas inte bara på Dellarna utan i alla större sjöar och vid kusten. "Ekolyx" som Hudiksvalls Tidning uttryckte det när de skrev om projektet.

Mål:

Få Dellenbygden och Dellarna på kartan på www.visitsweden.com som ett besöksmål för utländska turister. Nu finns bara Järvsö och Orbaden Spa upptagna i Hälsingland.

Eco-turismen är stor och bara växer.

Man kan dricka Dellensjöarnas vatten och äta dess fisk.

Enligt organisationen Swedenfishing.com (möte i Bollnäs 3 nov. 2010): 50 miljoner personer är intresserade av sportfiske bara i Europa. För denna grupp besökare är det viktigt med hög standard på boendet, boende nära fiskevattnet, visa på hållbart ekotänk för fisket, lokal information av hög klass om fisket och naturligtvis proffsigt

omhändertagande. Europeiska fisketurister är mycket intresserade av gädda och det är längden, inte vikten de är intresserade av. I vårt koncept Dellen Eco Living kan vi uppfylla allt detta. Vi har även anmält intresse att vara med i det projekt Leader Hälsingebygden startar upp för att marknadsföra fiske för utländska besökare.

Saknas båtar!

Vi känner alla till Dellensjöarnas och Dellenbygdens skönhet, kultur och möjligheter. Men att färdas och vistas ute på vattnet är hittills bara förunnat lokalbefolkningen som har egna båtar. Vårt förslag innebär att man kompletterar med lyxiga, stora segelkatamaraner där man kan vara totalt självförsörjande med energi och mat. Våra undersökningar visar att vi blir först i världen med detta koncept! Första båten (Dellen Dancer) har vi redan halvklar!

6 båtar?

Dellencat bygger 6 st stora katamaraner, typ Dellen Dancer, där man kan bo en vecka, dricka vattnet och fiska för maten. Potatis och grönsaker kan vara en förodlad låda (lokalt) som står i växthusdelen på båten. Lyckas man inte med egna fisket ska man kunna beställa lokal mat genom att jourhavande kock kommer ut och grillar och lagar all mat. Och alla varianter däremellan. Projektet kan börja med två katamaraner (Dellen Dancer och Ecobuildbåten som vi bygger som showcase åt Ecobuild-projektet) och utökas efter hand.

Motorkatamaran.

Som komplement till de stora katamaranerna håller vi på att ta fram fem och sex meters motorkatamaran för dagsutflykter. De blir eldrivna. De byggs i en stark lättviktskonstruktion av återvunnen, marin cellplast, tunna ribbor av modifierat trä, glasfiber, kolfiber och epoxy. Utifrån några grundskoncept kan vi bygga helt enligt kundens önskemål.

Hela konceptet bygger på samverkan med lokala aktörer för upplevelser och mat. Exempelvis samverka med kringaktiviteter på sjön som kyrkbåt, cykla dressin på Dellenbanan, hyra små segelkatamaraner osv eller aktiviteter med olika aktörer i Dellenbygden i land.

Man måste upp i storlek om man ska få ekonomi och ha muskler att marknadsföra det hela. 6 stycken båtar kan vara ett första mål.

Flyttbart koncept.

Hela konceptet ska kunna användas i andra större insjöar och kusten.

Samverkan.

Vi tror på en samverkan med Region Gävleborg, Länsstyrelsen, Hälsingland Turism, Leader Hälsingebygden, Hudiksvalls Kommun,

lokala föreningar i Dellenbygden och vi i Dellencat. Men vår uppgift blir i huvudsak att bygga båtarna.

Vi arbetar med att förankra våra idéer med olika kontakter. 29 oktober 2010 bjöd vi in styrelsen för föreningen Dellenriket till en träff och visning av båtbygget. Då var även ordföranden i Dellarnas Båtklubb med. Vi fick då veta att det i praktiken inte finns någon passagerarbåt på Dellarna nu. Gamla ångbåten Fortuna har fått så stränga säkerhetsbestämmelser pga ångpannan att den i praktiken inte kan köras. Båten Dellen är privatägd och inte aktuell.

Spännande geologi.

I samarbete med Geosus och Dellenova vill vi informera om Dellarnas spännande geologi och ser fram emot att få bjuda besökare varma bad från de geotermiska satsningarna som planeras. Läs mer!

Lite mer om båtarna.

”Dellen Dancer” som vi bygger nu är 11 meter lång och 6 meter bred och består av två skrov med en överbyggnad där emellan. Det är full ståhöjd både nere i skroven och i överbyggnaden. Fyra hytter med dubbelbäddar. Dusch och toa i ett skrov. Kök i det andra. Vi kan enkelt specialrita katamaraner efter önskemål. Man kan tänka att ha en båt inredd som restaurang som andra båtar kan docka till. En annan kan innehålla spa med bastu osv.

Ska vara enkel att köra.

Efter en kortare utbildning ska besökare som har viss båtvana kunna framföra våra katamaraner själva. Vi ska ha ett uppdaterat sjökort som underlättar navigering och som tar hänsyn till aktuellt vattenstånd. Är man för osäker för att segla ska man kunna använda elmotorerna hela resan. Vill man segla ska vi ha en rigg som är enkel att handha.

Modernt kommunikationssystem.

Katamaranerna ska även vara utrustade med snabbt Internet för kommunikation och information. Man ska enkelt se vilka aktiviteter och sevärdheter som finns och man ska enkelt kunna boka från båten. Man ska även enkelt kunna komma i kontakt med oss som arrangörer vid behov. Då ska vi ha en organisation som snabbt kan åka ut till en båt och hjälpa till.

Så här vill vi att det ska fungera! Klicka här!

Kulturhistoria i bilder.

Samtliga hembygdsföreningar runt Dellarna är redan med i Sockenbilder och det finns tusentals gamla bilder som berättar om vår kulturhistoria. Dessa kan enkelt integreras i presentationer av Dellenbygden på Internet och i smarta telefoner. Exempel folkdräkter från Delsbo,

klicka här!

Lite mer om växthuset ombord.

Varje ny grupp får en låda med grönsaker och potatis som är klara att skörda. En lokal odlare ser till att producera detta och transportera till båtarna. Lådan placeras sedan i en växthusliknande miljö ombord. Gästerna kan sedan skörda till sina måltider.

Lära ut om fiske.

Varje ny grupp får en lektion hur man kan fiska och tillreda fisken man förhoppningsvis får. Får man ingen ska man kunna få leverans från lokal fiskare.

En kulturaktivitet varje kväll.

Det kan vara grillafton med underhållning vid någon strand där alla båtarna är välkomna. Klicka för bild!

Utbyggnad av hamnar.

Hamnplatsen Gamla Station i Näsviken kan fungera som serviceanläggning för båtarna genom att där finns en slip att

dra upp båtarna på. På fler ställen kring Dellarna bör bryggor kompletteras med nödvändig utrustning och service för

t.ex. avloppstömning. Hela området vid Gamla Station har nu åter förfallit efter den upprustning som bl.a. Bruno Frank drev på. Målet ska vara att hamnen i Näsviken ska vara minst lika attraktiv och välskött som Movikens hamn. Klicka för bild!

Fler besökare.

Lyckas vi marknadsföra begreppet Dellen Eco Living och det sammanknippas med rent vatten, unik kulturbygd, unika

naturvärden, bo på lyxig segelkatamaran men ändå vara självförsörjande, så kommer det att väcka uppmärksamhet.

Men det gäller att vi realiserar begreppet snabbt. Sedan kommer Dellenbygden att få många fler besökare än de som

bokar båtarna. Klicka för bild!

Finansiering.

Båtarna och verksamheten ska naturligtvis vara ekonomiskt självbärande samt ge överskott. Investeringen kan ses lika

som för t.ex. en stor turistbuss. Den ska bokas mycket men kan lätt flyttas om inte verksamheten på ett ställe går bra.

Blir konceptet lyckat kan vi som tillverkare av katamaranerna få många beställningar vilket gynnar sysselsättningen också.

Skyltfönster vid nya E4-an.

Vi har en idé om att placera en stor segelkatamaran på Stor Yan nära den stora rastplatsen som byggs där. Den skulle bli ett landmärke för hela kommunen och ses av miljontals personer varje år som passerar på E4-an. Den skulle symbolisera satsningen på Dellenbygden men även passa in på begreppet Staden mellan Fjärdarna och den satsning på Hudiksvalls Kommun som ledande eko-kommun och företagskommun.

Med rätt teknik och organisation för underhåll skulle den segelkatamaranen verkligen kunna segla runt på Stor Yan

inom en given bana och kanske även låta sig fjärrstyras genom en egen applikation på Internet. Den ska naturligtvis vara självförsörjande på energi genom solceller och vindsnurra och vara belyst året om. Det är även lätt att få den reklamfinansierad pga läget och de stora reklamytorna som seglen kan utgöra.